Fígle a tipy, jak o Vánocích nepřibrat

Pravděpodobně nikdo nechce přes nejkrásnější svátky roku držet dietu. Jídlo k nim zkrátka neodmyslitelně patří. Nikdo ale také nechce kvůli pár dnům slasti nabrat zbytečná kila, která pak bude horko těžko shazovat. Kila navíc patří mezi nejčastější vánoční strachy. Pravidla, jak tomu předejít jsou přitom jednoduchá a samozřejmě ne příliš odlišná od těch, která platí v ostatních dnech roku. Co je ale základ a zároveň to nejtěžší, je udržet si přes Vánoce motivaci a alespoň špetku vůle.

Kapr, bramborový salát, cukroví a alkohol. Základ české štědrovečerní večeře následovaný kachnou s knedlíkem na 1. a 2. svátek vánoční. Nejjednodušší řešení by bylo naházet vše do kalorických tabulek a dodržovat odpovídající porce, to ale nikdo o Vánocích dělat nechce. Pořád jsou to svátky, kdy i ti největší tvrďáci mohou popustit uzdu a vychutnat si je se vším všudy. Pokud chceme ale zůstat ve formě, základní věci zkrátka dodržovat musíme. Jaké?

Buďte aktivní

Tohle pravidlo vás asi nepřekvapí. Nemusí to hned znamenat fitko a tvrdé silové či kardio tréninky. Bohatě stačí, když gaučing u pohádek alespoň jednou denně proložíme hodinovou procházkou ideálně ve svižnějším tempu. Je to skvělý způsob jak zůstat s rodinou a zároveň aktivní. Dobrou alternativou jsou také domácí online tréninky. No a pokud to chcete vzít z gruntu, u nás v Gymu pro jistotu cvičíme i přes svátky 🙂

Nepřejídejte se, jezte pomalu a nehltejte

Nejhorší není kalorická hodnota vánočních jídel, ale porce, ve kterých je konzumujeme. Třikrát si přidat a přejíst se tak, že musíme rozepínat kalhoty je špatně. A špatně bude nejspíš i našemu žaludku. Dopřejte si co chcete, ale v rozumné porci. Nepřidávejte si, jídlu věnujte plnou pozornost a jezte pomalu, lépe si tak uvědomíte pocit sytosti.

Používejte menší nádobí

Přechytračte svůj vlastní mozek. Použití menšího nádobí je skvělým fíglem, protože je známé, že jíme i očima, a stejná porce na menším talíři vypadá opticky větší.

Nevařte hladoví

Zase trošku fígl, který má ale logiku. Je to stejné, jako s tím pravidlem nechodit nakupovat potraviny, když máme hlad. Utratíme pak mnohem víc, protože máme pocit, že na všechno máme zrovna chuť. Při vaření pak s hladem mnohem víc ochutnáváme a uzobáváme. A takové nevinné uzobávání hned hodí nějaké to pětikilčo kalorií navíc.

Místo bílé mouky pečte z celozrnné

Celozrnná mouka obsahuje narozdíl od bílé více vlákniny, a vláknina, jak známo, umocňuje pocit sytosti, a na chuti to prakticky nepoznáme!

Doplňujte i bílkoviny

Bílkoviny mají stejně jako vláknina sytící efekt, jenže kromě té ryby nebo kachny, aby je ve svátečním menu jeden pohledal. V nadměrném množství konzumujeme především cukr a tuk, neměli bychom proto zapomínat bílkoviny doplnit. Ať už mezi jídly vypijete protein, nebo na vánoční tabuli připravíte i sýry, libové šunky nebo vejce, rozhodně uděláte dobře. Bílkoviny mimo jiné ochrání vaše svaly před jejich ztrátou.

Nestresujte se a pořádně se prospěte

Svátky klidu a míru? Možná až když je navařeno, naklizeno, všechno dárky nakoupené, cukroví napečené. Drtivá většina lidí je v předvánočním období pod enormním stresem, který vyplavuje kortizol způsobující větší hlad, chutě a následně přibírání na váze. Stejně tak, jako nedostatek spánku.

Alkoholu co nejméně

Dvě deci vaječňáku mají neuvěřitelných bezmála 600 kcal. Pivo a víno je na tom o něco lépe, pořád ale platí, že jakýkoli alkohol znamená prázdné a „zbytečné“ kalorie navíc.

Super Kruháč přeje krásné Vánoce a doufáme, že se přeci jen na tréninku uvidíme i přes ty svátky 🙂

Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů