Pivo z pohledu výživy

Proč se pivu říká tekutý chléb, co má s chlebem nutričně společného, může být pro nás zdravé, a jak moc je pravdivé označení “nejlepší iontový nápoj”? Škodí naší dietě a sportovní formě? Na nejoblíbenější český (alkoholický) nápoj se podíváme z výživového hlediska.

Pojďme si hned na začátku říct, že pivo může mít na naše zdraví skutečně pozitivní účinky, ale stále je to alkoholický nápoj, takže VŠECHNY BENEFITY PLATÍ POUZE PRO STŘÍDMOU KONZUMACI! Rozhodně tímto článkem nechceme nabádat k pití piva na litry, už vůbec ne takový pitný režim ospravedlňovat, a zcela se zříkáme zodpovědnosti za jeho negativní účinky spojené především s obsahem alkoholu 🙂 Tento nápoj má svá pro i proti a vzhledem k jeho pověsti “iontového nápoje” jsme se rozhodli udělat stručný rozbor z výživového a zdravotního hlediska, které by pro nás sportovce mělo být primární.

Pivo jako tekutý chléb

Přemýšleli jste někdy nad tím, proč? Největší podobnost vychází z obilného základu obou “potravin”. Základem piva je zejména ječmen a pšenice, u chleba je to pšenice a žito. Možná si říkáte, že základem piva je přece slad. To ale není surovina jako taková, protože slad není nic jiného, než usušené a naklíčené zrno těchto obilnin. Pivo i chléb navíc patří k historicky nejstarším potravinám, které se lidstvo naučilo vyrábět, a pivo se dokonce z obilí vyrábělo mnohem dříve, než chléb. Díky obdobným základním surovinám je dost podobné i jejich nutriční složení, které ale z hlediska obsahu vitamínů, minerálů a stopových prvků vychází lépe pro pivo. Vede především v obsahu draslíku a sodíku, který je až 20x větší, než u chleba. Až 4,5x lepší poměr u piva vychází také pro hořčík a vápník. Především draslík a hořčík představují velmi důležité prvky pro lidský organismus, konkrétně pro správné fungování všech orgánů v těle. Pivo obsahuje zajímavé množství tzv. rozpustné vlákniny, prebiotik, z vitamínů pak hlavně důležité vitamíny skupiny B. Celkem nabízí přes 30 minerálů a stopových prvků.

Označení tekutý chléb si získalo pivo také tím, že přesto, že se dnes řadí mezi nápoje, se v historii skutečně používalo jako potravina. Pivo je navíc snadno stravitelné a má skvělé “sytící” schopnosti. Dokonce se zjistilo, že mezi MÍRNÝMY konzumenty piva je menší výskyt cukrovky II. typu. Co do makroživin, tedy podílu bílkovin, sacharidů a tuků je ale pivo výrazně chudší. Jeho kalorická hodnota je však při srovnání cca plátku chleba a 0,5 litru piva cca 2x vyšší. Konkrétně jde o cca 200 kcal, v závislosti na druhu piva.

Pivo jako iontový nápoj

Sportovci, kteří tento nápoj milují se často ohánějí tvrzením, že pivo je nejlepší ionťák. Oproti chlebu sice obsahem minerálů vyniká, ale oproti oficiálním iontovým nápojům značně zaostává. Takže obecně mezi nápoji ano, ale pokud nám jde o optimální doplnění iontů při nebo po sportovním výkonu, rozhodně je lepší sáhnout po speciálním iontovém nápoji. Tyto nápoje slouží pro doplnění látek, které z těla dostaneme pocením, a které je následně pro správné fungování organismu potřeba doplnit. Většinou se skládají ze sacharidů, minerálních látek a dalších aktivních složek, jako je karnitin či glutamin. Především dávka vápníku, hořčíku a sodíku je absolutně nesrovnatelná a v ionťáku mnohem vyšší. Nehledě na to, že v pivu máme stále jaksi ten alkohol, který situaci ještě více mění.

Příklad: Je sice skvělý relax, dát si při nebo po vyjížďce na kole půllitr vychlazeného točeného, ale uvědomte si, co se ze zdravotního hlediska s tělem děje: Tělo je vyčerpané a snaží se o regeneraci, kterou bychom se měli snažit podpořit. Po vypití piva se ale stane opak, jelikož odbourávání alkoholu má přednost a regenerační procesy “předběhne” a odsune na druhou kolej.

Shrnutí: NEJLEPŠÍM IONŤÁKEM PIVO ROZHODNĚ NENÍ.

Jaká je to ta střídmá konzumace?

Tady milovníky piva moc nepotěšíme, protože ze zdravotního hlediska se za doporučenou dávku piva považuje jedno velké (0,5 l) a pro ženy jedno malé (0,3 l) pivo denně. Pouze při konzumaci do tohoto množství můžete těžit čistě z jeho pozitivních účinků.

Pokud vycházíme pouze z mírné konzumace piva, jeho pozitivní účinky skutečně převládají. Podporuje především cévní soustavu, pomáhá předcházet vzniku krevních sraženin a tím riziku infarktu a mozkové mrtvice. Díky obsahu flavonoidů má výborné antioxidační účinky. Úžasná schopnost piva zahnat žízeň pak pochází především z obsahu chmele. Řada obsažených látek má antibiotické účinky a kromě vitamínů B-komplexu pivo vyniká i obsahem kyseliny listové, která pomáhá mimo jiné proti rakovině. Mírná konzumace piva také může přispívat i k potlačení rozvoje aterosklerózy (kornatění tepen). U starších osob je spojeno s nižším výskytem demence, sníženým rizikem tvorby žaludečních vředů a podporou trávení.

Určité pochybnosti přicházejí s glykemickým indexem piva, což je jeden z nejdůležitějších ukazatelů v oblasti zdravé výživy, který hodnotí schopnost potraviny zvyšovat cukr v krvi. GI piva bohužel vychází rovný 100, což je nejvyšší možný. Na druhou stranu je tento přístup nedostatečný a z jiného pohledu tzv. glykemického zatížení, který bere v potaz i množství, jsou výsledky trochu jiné. Např. cola, která má GI cca o polovinu nižší než pivo, ve stejné dávce oproti pivu obsahuje 2-3x větší množství cukrů. Hodnoty GI se proto ukázaly být zavádějící.

“Pivo dělá hezká těla”

Většinou je toto tvrzení myšleno spíše ironicky. Výsledkem nadměrné konzumace piva je totiž mimo jiné “pivní pupek”. Tento fakt je spojen především s nadměrným energetickým příjmem, za který nemůže jen pivo, ale jakékoli kalorie nad náš optimální kalorický příjem. Pokud tedy jedno orosené započteme do denního kalorického příjmu, nemusíme se absolutně bát.

To nejzajímavější na tom ale je, že nejnovější výzkumy přinesly poznání, že pravidelná UMÍRNĚNÁ konzumace piva nejen, že nevede k nadváze, ale dokonce se po něm může i hubnout. To sice nevíme, ale je pravda, že z hlediska kalorií je lepší volba pivo, než slazené nápoje jako cola či oblíbené točené limonády. Ovšem nikdy není nic jen černé nebo bílé. Pokud se ke konzumaci jednoho piva přidá dalších 10, do toho se nezdravě stravujeme a ještě máme geneticky “předurčeno” nebýt jako proutek, pivní břicho nás nejspíš nemine.

Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů