Vitamín D patří mezi vitamíny rozpustné v tucích. Přirozeně ho máme dostatek, pokud jsme vystaveni UV záření. Jeho nedostatkem trpí nejčastěji sportovci, těhotné a kojící ženy, děti, nebo lidé s problémy s ledvinami. Málo vitamínu D se pojí s mnoha zdravotními problémy.
Proč je pro nás důležitý?
Jak ho dopovat, když slunce nesvítí?
Mezi potraviny, které přirozeně obsahují vitamín D, patří hlavně tučné ryby a v malém množství také zelenina, maso a žloutky.
Konkrétní potraviny (100g), které obsahují nejvíce vitamínu D, jsou:
Doplňky stravy
Vitamín D je také dostupný v tabletách jako doplněk stravy, a to ve dvou formách. D2 a D3, přičemž D3 se ukázala o 90% účinnější především pro sportovce. Co se týče doporučené a potřebné denní dávky, pohybuje se okolo 600 IU denně. Sportujícím mužům, kteří touží po budování svalové hmoty, se často doporučuje minimální dávka 2 000 IU.