Znáš to. Celý den se držíš, ale večer u filmu, seriálu nebo posezení s přáteli si užírání smažených chipsů ne a ne odpustit. Ne že bychom si je občas také rádi nedali, ale pravidelně nejsou tyhle smažené přesolené chuťovky úplně oukej. Existuje celá řada zdravých alternativ a dokonce jsou i dobrý! Vybrali jsme pro tebe tři favority.
1. Pečená kořeněná cizrna
Není tajemstvím, že je cizrna skvělá výživná potravina. Pečená do křupava je ale ještě lepší! Stačí ji uvařit, pokapat olivovým olejem, obalit např. v chilli nebo jiném oblíbeném koření a upéct dozlatova v troubě nebo na pánvi. Garantujeme ti, že takhle připravená může skvěle konkurovat praženým soleným oříškům.
2. Semínkové krekry s guacamole
Slané krekry sice většinou nejsou smažené, přesto se také dají připravit zdravěji a výživněji. Vlastní domácí připravíš jednoduše z celozrnné mouky, vloček, libovolných semínek a olivového oleje.
Na cca 40 – 50 kusů budeš potřebovat:
100 gramů semínek (dýňová, lněná, sezamová, slunečnicová)
40 gramů ovesných vloček
70 gramů celozrnné mouky
2 lžíce olivového oleje
4 lžíce vody
Pepř, sůl, bylinky
Smícháme suché ingredience, poté přidáme mokré a vypracujeme nelepivé těsto. Podle potřeby přidáme vodu nebo mouku. Těsto vyválíme na placku (případně více podle velikosti plechu), rozprostřeme na plech vyložený pečícím papírem, rozkrájíme na menší obdélníky a pečeme dozlatova 12 – 15 minut. Pamatuj, že čím tenčí placku vyválíš, tím křupavější krekry budou.
3. Zeleninové chipsy
Dají se připravit na X způsobů. Z červené řepy, batátů, celeru, mrkve nebo petržele. Příprava je stejná jako u cizrny. Poté co pokrájíme zeleninu na tenké plátky ji pokapeme olivovým olejem, přidáme koření, lehce posolíme a pečeme do křupava.
Říkáš si „chipsy jsou chipsy“? Věř, že až tohle zkusíš, budeš mluvit jinak a ještě nebudeš mít výčitky.