Zdravá strava versus dieta. Proč a jaký je v tom rozdíl?

Spousta lidí zdravou stravu a dietu vnímá jako jednu a tu samou věc. Omezování, hladovění, odepírání oblíbených potravin, striktní režim. Zatímco zdravá strava je životní styl, který by měl být dlouhodobý a rozhodně není o držení hladovky, dieta bývá nárazová záležitost často založená na menším příjmu potravy, než je nutné.

Hodně lidí si myslí, že zdravou stravou zároveň zhubnou, přece když je to zdravé, tak po tom musím i hubnout, ne? Ale představte si takové avokádo, které je sice super zdravé, ale také kalorické. 

V čem je rozdíl?

Primárním cílem diety je redukce váhy. Často se tak ale děje nezdravým, nebezpečným a příliš drastickým způsobem. Většině lidí je jedno jak kilogramy shodí, hlavně, že je to rychle. Často jí málo a zdravotní obtíže na sebe pak při nepromyšleném a příliš rychlém hubnutí nenechají dlouho čekat. Diety většinou hlásají extrémní omezování té či oné makroživiny či konkrétní potraviny- tuky či sacharidy, pečivo atd. Tuky a sacharidy ale tělo pro svou normální funkci zrátka potřebuje.

  • Za dietní potravinu se dá obecně považovat potravina, která je nízkokalorická, nehledě na další výživové hodnoty. 
  • Zdravá potravina má v podstatě opačné priority. Je nabitá mikro i makroživinami, přičemž kalorická hodnota není vždy podstatná.

Zdravá strava je strava racionální, vyvážená, založená na přírodních a minimálně průmyslově zpracovaných potravinách. Volíme především nutričně kvalitní potraviny, které jsou bohaté na živiny, vitamíny a minerály. Tuky zde mají své důležité místo, ale pouze tuky zdravé – nenasycené mastné kyseliny jako jsou např. Omega 3. Stejně tak sacharidy nevynecháváme, pouze vybíráme kvalitní zdroje. Podstatou zdravé stravy je správný poměr mezi jednotlivými makroživinami, a jejím cílem je zdravé a funkční tělo.

Proč můžu zhubnout na bůčku, a naopak přibírat na zdravé stravě?

Jinými slovy, zdravé potraviny nemusí být dietní, a naopak ne všechny “dietní” potraviny jsou zdravé. I zdravé potraviny totiž mají kalorie, proto nemusí být přechod na zdravou stravu zároveň zárukou shazování kil. Typickým příkladem “nedietního”, ale zdravého jídla jsou saláty obohacené o dresinky či tučné sýry. Snadno se tak stane, že “nezdravý” hamburger či bůček je nakonec méně kalorický, než takový vylepšený salát. Stejně tak konkrétní potraviny, jako je např. zmíněné avokádo či jiné ovoce mohou mít více kalorií, než když si dáme “nezdravý” bílý rohlík, přestože je velice zdravé. Bílé a celozrnné pečivo se kaloricky také příliš neliší, ve zdravé stravě ale rozhodně upřednostňujeme to celozrnné. Proč? Protože má opět pro naše tělo více zdravotních benefitů.

Jednoduše řečeno, dieta je vždy o snížení a hlídání kalorického příjmu, zatímco zdravá strava nemusí. Na zdravé stravě chceme být hlavně zdraví. To ale neznamená, že obojí nejde propojit!

Jak jíst zdravě a hubnout?

Dost snadno. Stačí nad jídlem přemýšlet a dodržovat pravidlo kalorického deficitu. Výše zmíněné příklady platí především pro lidi, kteří si myslí, že zdravá strava = dieta a nad jejím složením a množstvím vůbec racionálně neuvažují.

Držet dietu při současném respektování pravidel zdravé stravy je jinak jednoduché. Základem je výpočet vašeho správného denního kalorického příjmu. Můžete si dopřát jak kalorickou, tak “nezdravou potravinu”, pokud se do toho příjmu vejdete. Ano, vše je zkrátka o počítání kalorií, pokud je naším cílem efektivně zhubnout. Zapomeňte na speciální diety, kde nesmíte to či ono. Rozhodně je lepší jíst tak, abychom byli zdraví a zároveň zhubli, než tak, abychom sice hubli, ale tělo devastovali.

Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů