Ovesné tyčinky jménem flapjack jsou v současnosti velkým hitem. Je to zdravé, raw, takže bohaté na živiny, plné vlákniny a ideální pro rychlé doplnění energie. Skvělá výživná svačinka, ale malá tyčka většinou stojí od 30 Kč výš. Co s tím, když je miluješ?
Za kvalitu se samozřejmě platí, ale když si přečteš složení tak zjistíš, že jak ovocné, tak ovesné tyčinky obsahují samé dostupné věci a v některých případech bohužel i éčka, sladidla, palmové tuky a další „udržováky“. Takže nejen, že je zvládneš vyrobit sám, ale navíc máš jistotu, že doma si je uděláš i zdravější a hodnota jedné tě vyjde podle ingrediencí na 5-10 kaček.
Co potřebuješ?
Základem jsou ovesné vločky, sušené ovoce a nějaké pojidlo, ideálně agávový sirup, med nebo datlový sirup. Jinak je v podstatě na tobě a tvých chutích, co do ní přidáš. Náš tip na cca 3 velké tyčinky:
Jak na to?
Suché suroviny – vločky, kokos, ořechy dáme do mixéru a rozemeleme na drobno. Postupně přidáš ostatní ingredience. Nejdřív datle a brusinky a nakonec pojiva hmoty – sirup nebo med, kokosový olej a krém. Vše rozdrtíme a podle potřeby přidáváme vodu tak, abychom vytvořili lehce lepkavou hmotu. Prostě tak, aby to drželo pohromadě J Poznáš to, když kousek pomačkáš v dlani. Pozor, aby vody nebylo příilš.
Pak hmotu rozprostřeme do menšího pekáče nebo plastové krabičky vyložené pečícím papírem a vložíme na alespoň 2 hodiny do chladničky.
Po vytažení rozkrájíme na samostatné tyčinky, zasypeme kokosem, polijeme čokoládou nebo dvě slepíme k sobě připravenou náplní a podáváme.
Tip na proteinovou náplň!
Tyčinky můžeš konzumovat na X způsobů, samotné, ne úplně dietně polité čokoládou, zasypané kokosem nebo třeba s náplní. Pokud chceš vyzkoušet jednu bílkovinami nadupanou, připrav si:
Všechny ingredience opět jen hodíš do mixéru a vyšleháš na hladkou hmotu. Proteinový prášek krém bohatě ochutí, ale pokud ho nemáš, stačí do mixéru hodit ovoce, které máš rád nebo pro vanilkové aroma použít čerstvý vanilkový lusk. Případně kokos nebo co tě napadne.
No a pak už jen přibal na cesty a nech si chutnat 🙂
Mám dotaz, dělám často flapjack podle tohoto receptu https://www.nejfit.cz/362-recept-na-flapjack—britskou-pochoutku-z-ovesnych-vlocek
Je tam máslo, které trávím lépe, než palmový tuk. Jak je to potom s kaloriemi?