Zní to jako protiklad, že jídlo, kvůli kterému přibíráme, může podporovat hubnutí. Ale jíst musíme a hladověním nezhubneme už vůbec, a tak potřebujeme volit takové potraviny, které mají hodně živin, vlákniny a bílkovin, které nás zasytí na delší dobu, nebo obsahují látky, které podporují spalování. „Hubnoucí“ potraviny se také často charakterizují jako takové, které mají minimum kalorií, ale dokáží zvětšit objem jídla.
Obecně bychom měli volit potraviny, které jsou přírodní, nezpracované, bez přidaných cukrů a nezdravých tuků. V žádném případě ale neplatí, že tuky nemají v dietě co dělat. Naopak ty zdravé (především Omega 3) bychom rozhodně vynechávat neměli, pouza stačí hlídat jejich množství.
Jaké jsou ty nejlepší?
1. Cuketa
Cuketa je jednou z těch potravin, které díky vysokému podílu vody obsahuje minimum kalorií i ve velkém množství. Její využití v kuchyni je široké a její funkce tedy spočívá ve zvětšení objemu jídla při současném zachování původní kalorické hodnoty pokrmu. Navíc se dá skvěle použít jak do sladkých, tak slaných jídel.
2. Křen
Křen obsahuje látky podporující trávení a urychlující metabolismus. Kromě toho je zdrojem velkého množství vitamínů a minerálních látek. Je močopudný, čímž přispívá i k pročištění organismu.
3. Ananas
Ananas obsahuje enzym bromelin, který pomáhá odpourávat tuky. Ananas se řadí mezi ovoce, které je nízkokalorické, ale s vysokým obsahem vlákniny. Podporuje tedy trávení a pocit sytosti. Obsahuje mnoho minerálů, vitamínů a stopových prvků, velké množství vitamínu C.
4. Avokádo
Avokádo je sice jedno z nejkaloričtějsích ovocí vůbec, ale přesto v něm nenajdete žádný cholesterol a jeho tuky jsou přesně ty, které potřebujeme. Obsahuje zdravé Omega 3 nenasycené mastné kyseliny, obsahuje hodně vlákniny, vitamíny A, C, E a minerály
5. Chia semínka
Chia semínka se cení hlavně pro svou absorbční schopnost, díky které několikanásobně zvětší svůj objem. Obsahuje velké množství minerálů a díky zvětšení objemu přispívá kvalitnímu nasycení přinízké kalorické hodnotě.
6. Skořice a další koření
Skořice dokáže o něco málo zvýšit naši tělesnou teplotu, čímž zvyšuje produkci energie a spalování. Skořice dokonce umí zrychlit zpracování cukrů. Další druhy koření, které zrychlují metabolismus jsou např pepř či chilli papričky.
7. Luštěniny
Obsahují hodně bílkovin a prospěšných látek a naopak málo sacharidů a kalorií.
8. Ovesné vločky
Ovesné vločky jsou ve fitness stravě osvědčenou stálicí. Mají nízký glykemický index a hodně vlákniny, která pomáhá udržovat stálou hladinu cukru v krvi a díky tomu nás dokáže zasytit na delší dobu. Ovesné vločky podporují metabolismus ke spalování tuků.
9. Rybí tuk
Další zástupce zdravých Omega 3, které mohou významně přispět redukci tuku. Rybí tuk dále snižuje krevní tlak a působí protizánětlivě.
10. Zázvor
Pravidelná konzumace zázvoru má na hubnutí významný vliv. Jeho ostrost zvyšuje tělesnou teplotu, čímž opět urychluje metabolismus, podporuje spalování a odbourávání tuků.