Tuky mají odjakživa nálepku zabijáka diety i zdraví. Pravdou ale je, že mnohem víc můžeš tloustnout z cukrů. Tuky mají i v dietě důležitou roli, protože zajišťují spoustu žádoucích a pro život nepostradatelných procesů – chrání naše orgány, je součástí buněk, upravuje hladinu hormonů, je nositelem nezbytných látek, vitamínů, antioxidantů, esenciálních mastných kyselin. Tuky jsem ze všech makroživin nejbohatším zdrojem energie a především jsou nositelem chuti jídel. Ne všechny jsou ale zdravé. Jaké vybírat?
Co musíš o tucích vědět?
Zapomeň tedy na to, že je vysadíš úplně. Existují ale „dobré“ a „špatné“ tuky – tzv. nenasycené a nasycené mastné kyseliny, přičemž ve stravě by měly převažovat ty nenasycené. Největší nebezpečí je spojováno s těmi nasycenými, které jednoduše poznáš podle toho, že při pokojové teplotě mají pevné skupenství – máslo, sádlo, tuk v mase, palmový olej.
Zastoupení tuků v potravě by mělo být mezi 25 – 30%, což je cca 70 – 100 gramů tuku za den, a když tuky, tak Omega 3, 6 a 9