RECEPT: Hřeš zdravě, aneb pečeme z červených fazolí

Čau dříči, dnes začneme trochu netradičně. Připravili jsme si pro tebe nevšední dezert a celkově téma kombinování červených fazolí se sladkým. Často totiž slýcháme, jak musí být fazolový koláč a cokoli fazolového na sladko divné. Jenže je to naopak. A my nechceme, abys kvůli předsudkům nebo mylným představám přišel o požitek z něčeho tak dobrého a navíc zdravého.

Možná už jsi slyšel o fazolových brownies. Ten, kdo ochutnal uzná, že od nefazolových jsou chuťově k nerozeznání, nutričně je ale předčí. Tím chceme říct, že se obecně se sladkostí s fazolemi nemusíš bát, na chuť je to sladkost jako každá jiná, až na to, že je lepší. Minimálně za ochutnání stojí. Dnes jsme si pro tebe ale připravili jiný recept, a to v kombinaci s banánem!

Co o červených fazozlích možná ještě nevíš:

fazole

  • V zemích, kde jsou fazole pravidelnou součástí jídelníčku je nižší úmrtnost na infarkt myokardu – prevence srdečních onemocnění.
  • Čím tmavší druh fazolí, tím lepší stravitelnost – červené jsou na 2. místě za černými.
  • Vysoký obsah vlákniny – ve 100 gramech je obsaženo více než polovina DDD pro dospělého člověka (15g).
  • Snižuje hladinu cholesterolu.
  • Jeden z nejbohatších zdrojů železa – 10 mg/100 g, což je více než má maso nebo špenát – díky absorbci pomocí vitaminu C je ale lepší konzumovat je s kapkou citronu.
  • Podpora zdravé pokožky díky obsahu niacinu a kyseliny pantotenové.
  • Ideální potravina pro lidi s vysokým krevním tlakem – minimální množství sodíku a vysoký podílu draslíku.
  • Pomáhá při hubnutí – 100 g červených fazolí má jen kolem 110 kcal a téměř 8 g bílkovin.
  • Nejlepší v kombinaci s chilli papričkami, do salátů, s rýží, do dezertů a koláčů.

Červené fazole jsou zkrátka hyperzdravá potravina, kterou bys v jídelníčku měl mít. Jestli nevíš jak na ní, přejdeme k našemu tipu.

Banánový koláč s červenými fazolemi

Na 1 pekáč potřebuješ:
2-3 banány
plechovku červených fazolí (400g)
půl hrnku ovesných vloček
100g arašídového másla
plátky mandlí/celé mandle na dozdobení

Postup:
1. Rozmixujeme si společně banány, fazole bez šťávy, arašídové máslo a nakonec promícháme s ovesnými vločkami, popřípadě dosladíme sirupem / medem.
2. Vylijeme na pekáč vyložený pečícím papírem – doporučuji menší formu, jinak bude koláč hodně tenký. Nakonec posypeme mandličkami na ozdobu (není nutné).
3. Pečeme při 180 stupních cca 30 minut.

Pro zpestření a zjemnění servíruj se zakysanou smetanou.

Nutriční hodnoty na 1 kus (1/12):

Kalorie: 125 kcal

Sacharidy: 13 g

Bílkoviny: 6 g

Tuky: 5 g

Nech si chutnat a na tréninku se těšíme na ochutnávku!

Komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *