burger

Quinoový burger s cheddarem, marinovanou červenou cibulí a pečenou řepou

Sbíhají se ti sliny už teď? Vyzkoušej super výživný a zdravý burger, který se skládá rovnou ze dvou superpotravin – quinoy a červené řepy. Přílohu necháváme na tobě, ideálně se k němu ale hodí batátové, nebo klasické bramborové hranolky z trouby. Dip do burgerů můžeš použít i jako přílohu k hranolkům. Recept je na cca 2 burgery, pokud vaříš pro celou rodinu, ingredience si samozřejmě vynásob dle potřeby. Jdeme na to!

Ingredience:

  • 60 g uvařené a vystydlé quinoy
  • 1 vejce
  • Menší hrst čerstvého koriandru
  • Hrst strouhaného parmazánu
  • 1/2 stroužku česneku
  • Cca 20 g celozrnné strouhanky (dle hustoty)
  • Sůl, pepř
  • 1 červená cibule
  • 1 lžíce jablečného octa
  • Špetka třtinového cukru
  • 2 celozrnné bulky
  • 2 plátky cheddaru
  • 2 plátky červené řepy
  • Olivový olej
  • Šťáva z citronu
  • 2 lžíce bílého jogurtu
  • Hrst čerstvé bazalky

Postup:

  1. Nejprve si dáme péct červenou řepu. Plátky červené řepy zakápneme olivovým olejem, citronovou šťávou, osolíme, opepříme a pečeme v troubě na cca 170 stupňů do změknutí.
  2. Mezitím si namarinujeme cibuli. Nakrájíme ji na tenká kolečka a v misce smícháme se třtinovým cukrem, jablečným octem a špetkou soli. Zakryjeme potravinovou fólií a necháme alespoň 20 minut marinovat.
  3. Pustíme se do quinoových burgerů. Smícháme uvařenou a vystydlou quinou, nasekaný koriandr, vejce, parmazán a strouhanku. Vypracujeme směs, kterou necháme chviličku odpočinout, aby se tolik nelepila.
  4. Připravíme si bazalkový dip. Smícháme jogurt s nasekanou bazalkou, přidáme špetku soli a zakápneme citronovou šťávou.
  5. Z quinoové směsi vytvarujeme 2 placky, v případě, že se směs stále lepí, přidáme strouhanku, naopak do moc husté přidáme vejce.
  6. Placičky smažíme na přepuštěném másle, nebo olivovém oleji. Po otočení na druhou stranu poklademe každou placku plátkem cheddaru a necháme rozpustit.
  7. Bulky si opečeme na sucho na pánvi nebo v troubě a kompletujeme burgery. Rozřízneme si bulku a postupně vrstvíme část dipu, quinoovou placku s cheddarem, plátek pečené červené řepy, plátky marinované červené cibule a na závěr opět zakápneme bazalkovým dresinkem.
  8. Sníme to. Dobrou chuť!
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů