Ideální polévka na dlouhé podzimní a zimní večery. My ji ale milujeme v jakémkoli ročním období. Proč právě tuto?
Dýně Hokkaido má údajně výjimečné účinky na zdraví. Obsahuje spoustu betakarotenu, je bohatá na hořčík, fosfor, draslík, vápník a vitaminy A, B, i C. V semínkách se skrývá spoustu zinku. Dokáže na sebe vázat toxiny, které rozpouští a vylučuje z těla. Hokkaido také pomáhá léčit onemocnění srdce, žaludku, ledvin, sleziny, slinivky a prostaty. V kombinaci se zázvorem je to skvělý nakopávač imunity.
Polévky je vhodné nevynechávat už jen kvůli chutnému způsobu zavodnění. Hlavně pokud je pro Tebe problém dodržovat pitný režim. Jak na to?
Ingredience:
Postup:
Než se pustíme do vaření, připravíme si všechny suroviny. Dýni omyjeme a nakrajíme na větší kostky, batát oloupeme a nakrájíme, šalotku a cibuli nakrájíme na jemno, chilli papričku nakrájíme na kolečka, zázvor nasekáme na menší kousky.
1. V kastrolu na kokosovém oleji necháme zesklovatět najemno nakrájenou šalotku a cibuli.
2. Přidáme nasekaný zázvor a chilli papričku.
3. Přidáme dýni a batát, krátce orestujeme.
4. Vše zalijeme studeným zeleninovým vývarem a kokosovým mlékem.
5. Vaříme, dokud dýně nezměkne.
6. Polévku rozmixujeme dohladka, ochutíme solí a pepřem podle potřeby.
Tip na závěr:
Pokud chceme docílit opravdu jemné krémové konzistence, polévku propasírujeme přes sítko. A druhý tip na závěr: Krém můžeme různě obměňovat, skvěle chutná s červenou nebo černou čočkou, opečeným slunečnicovým chlebem, nebo s kombinací dýňových a slunečnicových semínek.
Dobrou chuť!