Recepty: Co jsme ochutnali na semináři

Pokud jsi byl na semináři, měl jsi možnost naše tipy ochutnat. Spousta účastníků se na recepty ptala a my jsme nesmírně rádi, že všem chutnalo. Vzhledem k velké poptávce proto přinášíme ucelený přehled všech dobrot, které na stole byly a chceme tak inspirovat třeba i ty, kteří na semináři chyběli. 

FIT pomazánky

Pomazánky se dají udělat zdravě i nezdravě. Základem těch našich samozřejmě není majonéza, ale tvaroh, případně lučina a podobné typy sýru, které jsou skvělým zdrojem bílkovin. Volbou ingrediencí můžeš snadno ovlivnit množství dané makroživiny v pomazánce. Tuňák nebo jiná ryba ještě více přidá na bílkovinách, doplní i zdravý tuk a zelenina naopak přidá i na sacharidech. Univerzální tip na vylepšení jakékoliv pomazánky je např. přisypání semínek (konopná, lněná, slunečnicová), jako super zdroj Omega 3 a 6. Stačí si s tím trošku pohrát.

Tuňáková pomazánka

  • plechovka tuňáka ve vlastní štávě
  • 2-3 kostky lučiny
  • lžička plnotučné hořčice
  • červená cibule
  • hrst nasekané pažitky
  • pepř

Postup: Slij všechnu vodu z tuňáka, tu nebudeme potřebovat. Suchého tuňáka vlož do misky a přidej k němu kostku lučiny. Utři vidličkou a přidej druhou kostku. Pokud se ti zdá pomazánka „moc tuňáková“ přidej ještě kostku třetí. Směs ochuť hořčicí a pepřem dle chuti. Na závěr přidej jemně nakrájenou čevenou cibuli a nasekanou pažitku.

Mrkvovo-pórková pomazánka

  • 1 vanička polotučného tvarohu
  • 1 velká mrkev (nebo 2 malé :-))
  • bílá část z pórku
  • sůl a pepř

Postup: Tvaroh přendej do misky. Mrkev oloupej a nastrouhej na hrubo. Pórek rozkroj na půl a poté krájej na tenké plátky. Všechny suroviny přidej k tvarohu a dochuť solí a pepřem.

Pomazánka Budapešť

  • 1 vanička polotučného tvarohu
  • 1 červená cibule
  • 2-3 červené kapie
  • 2-3 lžičky mleté sladké papriky
  • sůl, pepř

Tvaroh přendej do misky. Cibuli a kapii nakrájej na malé kousky. Smíchej tvaroh s cibulí a kapií. Postupně dochucuj mletou paprikou. Na závěr dochuť dle potřeby solí a pepřem.

Řapíkatý celer a mrkev s pažitkovým dipem

  • řapíkatý celer
  • mrkev (lze použít jakákoliv zelenina, papriky, okurky)
  • 3 kostky lučiny
  • 2 hrsti nasekané pažitky

Postup: Zeleninu nakrájej na hranolky. Lučinu utři společně s nasekonou pažitkou, můžeš zjemnit kapkou polotučného mléka.

Fit zákusky

Co bychom z toho fitness života měli, kdybychom si nedopřáli i trochu toho sladkého 🙂 Ale ztužené tuky převlečené za rádoby pravou čokoládu vyměníme za ovesné vločky a celozrnnou, případně špaldovou, pohankovou či kokosovou mouku, med, ovoce či javorový sirup– zdravější zdroje sacharidů. S obsahem bílkovin si opět můžeme pohrát, např. přidat proteinový prášek, burákové máslo, oříšky, jogurt apod.

Cuketové muffiny

  • Na cca 12 muffinu:
  • 2,5 hrnku špaldové mouky
  • 0,5 hrnku oleje
  • 0,5 hrnku třtinového cukru (dávám i méně a není to na škodu:-)
  • 2 vejce
  • 2 hrnky nahrubo  nastrouhané cukety
  • 2 lžíce holandského kakaa (nebo karobu)
  • 1 kypřící prášek
  • hořká čokoláda min 80%

Postup:  Sypké suroviny přesijeme přes sítko do mísy, přidáme ostatní suroviny kromě čokolády a vypracujeme těsto. Těsto se vám může zdát tuhé, ale ničeho se nebojte cuketa pustí vodu a ve výsledku budou muffiny vláčné. Těsto nandejte do formiček na muffiny a na každý kus dejte kousek nasekané čokolády. Pečeme ve vyhřáté troubě při teplotě 180 stupňů 30 minut.

Banánový chleba

  • 200g špaldové mouky
  • 50g jemně mletých ovesných vloček
  • 3 zralé banány
  • 2 vejce
  • 2 lžíce medu nebo javorového sirupu
  • 2 lžíce polotučného mléka
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1 lžička perníkového koření

Postup:  Vidličkou rozmačkej banány, čím zralejší banány tím lepší výsledek. Přidej ostatní ingredience a vypracuj těsto. Na závěr do těsta vmíchej přísady dle chuti, např. brusinky, rozinky, jakékoliv sušené ovoce, slunečnicová semínka, vlašské ořechy, fantazii se meze nekladou.

Těsto nalij do formy na srnčí hřbet, pokud máš silikonovou (zakoupíš například v Orionu) nemusíš vymazávat. Jestli máš klasickou formu vylož ji pečícím papírem nebo ji vymaž kokosovým olejem a vysyp strouhaným kokosem.

Vložíme do předem vyhřáté trouby a pečeme 30-40 minut.

Tip na závěr: banánový chléb namaž burákovým máslem a polož na něj plátky banánu 🙂

Jogurtový hřbet

  • 3 vejce
  • 80-100 g třtinového cukru (nebojte se ubírat, pečení od pečení dávám míň a míň)
  • půl sáčku vanilkového cukru (nikoliv vanilínového)
  • 100g oleje
  • 200g bílého jogurtu
  • 200g špaldové mouky
  • 1 sáček prášku do pečiva
  • 25 g holandského kakaa nebo karobu (lze i namixovat)

Do mísy vyklepni vajíčka hezky je prošlehej až na povrchu uvidíš náznak pěny. Přidej oba cukry a alespoň minutku míchej. Přidej olej, promíchej a to samé udělej s jogurtem. Postupně do vzniklé směsi přisyp mouku a prášek do pečiva. Pokud děláš těsto ručně, míchej po malých dávkách. Špaldová mouka má tendenci dělat hrudky. Těsto rozděl na polovinu do dvou misek. Do jedné poloviny přidej kakao a pořádně promíchej.

Do připravené formy na srnčí hřbet nalij polovinu světlého těsta na ní všechno kakaové těsto a nakonec nalij zbytek světlého těsta. Pečeme ve vyhřáté troubě při teplotě 180 stupňů 30 minut.

Fit bábovka

  • 3 hrnky jemně mletých ovesných vloček
  • 3 vejce
  • 3 lžíce medu
  • 3/4 hrnku jablečného pyré
  • 220g bílého jogurtu
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička jedlé sody
  • 2 lžičky skořice
  • dle chuti přidáme ořechy, semínka, sušené ovoce, alespoň 70% čokoládu

Postup: Smícháme všechny suché suroviny. Přidáme všechny zbylé suroviny a vypracujeme těsto. Dáme do vymazané a vysypané bábovkové formy. Formu vymaž např. kokosovým olejem a vysyp strouhaným kokosem. Pečeme ve vyhřáté troubě na 150 stupňů 50-55 minut dokud není bábovka na povrchu zlatavá.

Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů