Pokud jsi byl na semináři, měl jsi možnost naše tipy ochutnat. Spousta účastníků se na recepty ptala a my jsme nesmírně rádi, že všem chutnalo. Vzhledem k velké poptávce proto přinášíme ucelený přehled všech dobrot, které na stole byly a chceme tak inspirovat třeba i ty, kteří na semináři chyběli.
FIT pomazánky
Pomazánky se dají udělat zdravě i nezdravě. Základem těch našich samozřejmě není majonéza, ale tvaroh, případně lučina a podobné typy sýru, které jsou skvělým zdrojem bílkovin. Volbou ingrediencí můžeš snadno ovlivnit množství dané makroživiny v pomazánce. Tuňák nebo jiná ryba ještě více přidá na bílkovinách, doplní i zdravý tuk a zelenina naopak přidá i na sacharidech. Univerzální tip na vylepšení jakékoliv pomazánky je např. přisypání semínek (konopná, lněná, slunečnicová), jako super zdroj Omega 3 a 6. Stačí si s tím trošku pohrát.
Tuňáková pomazánka
Postup: Slij všechnu vodu z tuňáka, tu nebudeme potřebovat. Suchého tuňáka vlož do misky a přidej k němu kostku lučiny. Utři vidličkou a přidej druhou kostku. Pokud se ti zdá pomazánka „moc tuňáková“ přidej ještě kostku třetí. Směs ochuť hořčicí a pepřem dle chuti. Na závěr přidej jemně nakrájenou čevenou cibuli a nasekanou pažitku.
Mrkvovo-pórková pomazánka
Postup: Tvaroh přendej do misky. Mrkev oloupej a nastrouhej na hrubo. Pórek rozkroj na půl a poté krájej na tenké plátky. Všechny suroviny přidej k tvarohu a dochuť solí a pepřem.
Pomazánka Budapešť
Tvaroh přendej do misky. Cibuli a kapii nakrájej na malé kousky. Smíchej tvaroh s cibulí a kapií. Postupně dochucuj mletou paprikou. Na závěr dochuť dle potřeby solí a pepřem.
Řapíkatý celer a mrkev s pažitkovým dipem
Postup: Zeleninu nakrájej na hranolky. Lučinu utři společně s nasekonou pažitkou, můžeš zjemnit kapkou polotučného mléka.
Fit zákusky
Co bychom z toho fitness života měli, kdybychom si nedopřáli i trochu toho sladkého 🙂 Ale ztužené tuky převlečené za rádoby pravou čokoládu vyměníme za ovesné vločky a celozrnnou, případně špaldovou, pohankovou či kokosovou mouku, med, ovoce či javorový sirup– zdravější zdroje sacharidů. S obsahem bílkovin si opět můžeme pohrát, např. přidat proteinový prášek, burákové máslo, oříšky, jogurt apod.
Cuketové muffiny
Postup: Sypké suroviny přesijeme přes sítko do mísy, přidáme ostatní suroviny kromě čokolády a vypracujeme těsto. Těsto se vám může zdát tuhé, ale ničeho se nebojte cuketa pustí vodu a ve výsledku budou muffiny vláčné. Těsto nandejte do formiček na muffiny a na každý kus dejte kousek nasekané čokolády. Pečeme ve vyhřáté troubě při teplotě 180 stupňů 30 minut.
Banánový chleba
Postup: Vidličkou rozmačkej banány, čím zralejší banány tím lepší výsledek. Přidej ostatní ingredience a vypracuj těsto. Na závěr do těsta vmíchej přísady dle chuti, např. brusinky, rozinky, jakékoliv sušené ovoce, slunečnicová semínka, vlašské ořechy, fantazii se meze nekladou.
Těsto nalij do formy na srnčí hřbet, pokud máš silikonovou (zakoupíš například v Orionu) nemusíš vymazávat. Jestli máš klasickou formu vylož ji pečícím papírem nebo ji vymaž kokosovým olejem a vysyp strouhaným kokosem.
Vložíme do předem vyhřáté trouby a pečeme 30-40 minut.
Tip na závěr: banánový chléb namaž burákovým máslem a polož na něj plátky banánu 🙂
Jogurtový hřbet
Do mísy vyklepni vajíčka hezky je prošlehej až na povrchu uvidíš náznak pěny. Přidej oba cukry a alespoň minutku míchej. Přidej olej, promíchej a to samé udělej s jogurtem. Postupně do vzniklé směsi přisyp mouku a prášek do pečiva. Pokud děláš těsto ručně, míchej po malých dávkách. Špaldová mouka má tendenci dělat hrudky. Těsto rozděl na polovinu do dvou misek. Do jedné poloviny přidej kakao a pořádně promíchej.
Do připravené formy na srnčí hřbet nalij polovinu světlého těsta na ní všechno kakaové těsto a nakonec nalij zbytek světlého těsta. Pečeme ve vyhřáté troubě při teplotě 180 stupňů 30 minut.
Fit bábovka
Postup: Smícháme všechny suché suroviny. Přidáme všechny zbylé suroviny a vypracujeme těsto. Dáme do vymazané a vysypané bábovkové formy. Formu vymaž např. kokosovým olejem a vysyp strouhaným kokosem. Pečeme ve vyhřáté troubě na 150 stupňů 50-55 minut dokud není bábovka na povrchu zlatavá.