On-line Gym přináší

Mýty a fakta o vejcích

Existují potraviny, které jsou v souvislosti se zdravím a zdravou stravou opředeny mnoha předsudky, a vejce jsou jednou z nich. Dlouho byla vejce považována za hlavního činitele vysokého krevního cholesterolu a tím pádem i kardiovaskulárních onemocnění, které se s ním pojí. Jak to ale ve skutečnosti je?

1. Cholesterol ze stravy nemá významný vliv na hladinu krevního cholesterolu

Cholesterol ve vejcích je zkrátka jiný, než ten, který způsobuje obávané riziko vzniku kardiovaskulárních chorob. Právě kvůli tomuto riziku se dříve konzumace vajec omezovala na max. 1 denně, jelikož jedno vejce téměř pokrylo denní doporučenou dávku cholesterolu.

Vysoký krevní cholesterol samozřejmě zůstává stavem zdraví nebezpečným. Bylo ale prokázáno, že mnohem větší vliv má kvalita přijímaných tuků (hlavně nasycených mastných kyselin) a dalších živin, ale také pohybová aktivita a životní styl obecně.

2. Vejce jsou naopak zdraví prospěšná

Zároveň bylo dokázáno, že vejce obsahují látky, které naopak působí na hladinu cholesterolu příznivě. V současnosti proto není jediný důvod, se vajec obávat! Výjimku tvoří jen osoby trpící některým onemocněním, jako je např. dědičná porucha látkové výměny tuků s výrazně vysokými hladinami cholesterolu. Konzumace pouze! žloutku se dokonce doporučuje i u dětí do 1 roku. Proč ne bílku? Ten by totiž v tomto věku přesáhl doporučenou denní dávku bílkovin.

3. Křepelčí vejce obsahují méně cholesterolu, než slepičí?

I tento(polo) mýtus můžeš zaslechnout. Pravdou však je, že jeho obsah je téměř stejný. Rozdíl je pouze ve velkosti vajec (křepelčí jsou až 6x menší), z tohoto pohledu je tedy obsah cholesterolu v jednom žloutku skutečně nižší.

4. Bílá vejce jsou lepší, než hnědá?

Nikoli. Barva skořápky je ovlivněna pouze plemenem nosnic, což kvalitu vajec a jejich výživovou hodnotu nijak neovlivňuje.

5. Z vajec je salmonela?

Salmonelóza se často připisuje právě vejcím. Pravdou je, že dnes už je její výskyt spíše výjimečný, díky pravidelným kontrolám ve velkochovech. Větší riziko může být jen tam, kde se kontroly neprovádějí. Zdrojem salmonely navíc mohou být i jiné potraviny, jako maso nebo koření.

6. Tmavý žloutek = bio

Taky ne. Barvu žloutku určuje strava, kterou slepice přijímají. Tmavou barvu způsobují krmiva obsahující karotenoidy, proto se nabízí, že taková vejce pochází z ekologického chovu, od tzv. šťastných slepic z volného výběhu. Pravdou ale je, že karotenoidy se často přidávají i do potravy slepic v klecových chovech. Pokud si tedy zakládáš na morálce, „bio“ a „eko“ stravě, spíš, než na barvě žloutku si zakládej na ověřených zdrojích.

7. Označení „CZ“ na obale není země původu

Dáváš přednost českých výrobcům? Pak pozor na označení na obale vajec, která pouze říkají, kdo vejce dováží. Samotný původ vajec však může být zcela jinde. Z jaké země vejce pochází zjistíš až přímo na skořápce, kde by měl být uvedený kód země skutečného původu.

1 střední vejce = 6 gramů bílkovin. Cvičíš? Neboj se jich. Necvičíš? Začni hned teď !