On-line Gym přináší

Tuky nejsou nutné zlo

Tuky mají odjakživa nálepku zabijáka diety i zdraví. Pravdou ale je, že mnohem víc můžeš tloustnout z cukrů. Tuky mají i v dietě důležitou roli, protože zajišťují spoustu žádoucích a pro život nepostradatelných procesů – chrání naše orgány, je součástí buněk, upravuje hladinu hormonů, je nositelem nezbytných látek, vitamínů, antioxidantů, esenciálních mastných kyselin. Tuky jsem ze všech makroživin nejbohatším zdrojem energie a především jsou nositelem chuti jídel.

Co musíš o tucích vědět?

Zapomeň tedy na to, že je vysadíš úplně. Existují ale „dobré“ a „špatné“ tuky – tzv. nenasycené  a nasycené mastné kyseliny, přičemž ve stravě by měly převažovat ty nenasycené. Největší nebezpečí je spojováno s těmi nasycenými, které jednoduše poznáš podle toho, že při pokojové teplotě mají pevné skupenství – máslo, sádlo, tuk v mase, palmový olej.

Zastoupení tuků v potravě by mělo být mezi 25 – 30%, což je cca 70 – 100 gramů tuku za den, a když tuky, tak Omega 3, 6 a 9.

  • Omega 9 zahrnuje např. olivový olej, řepkový olej, avokádo a přisuzují se jim silné protirakovinné účinky.
  • Zdrojem Omega 6 je slunečnicový, sezamový, nebo třeba kukuřičný olej.
  • Omega 3 a 6 – olivový, lněný, také řepkový olej, ořechy a semínka, pšeničné klíčcích, avokádo, dále ryby (= Omega 3 - nejvíce losos, ančovičky, sardinka, sleď,…) či korýších, slunečnicový, sezamový, nebo třeba kukuřičný olej.
  • Omega 6 jsou důležité pro správné srážení krve.
  • Omega 3 přispívají prokrvení orgánů, rozšiřují cévy a snižují krevní tlak, jejich nedostatek je spojen s rizikem vzniku kardiovaskulárních, nádorových a autoimunitních nemocí.
  • Důležitá je pestrost – nezaměřit se jen na jeden zdroj - odborníci doporučují konzumovat ryby až 3x týdně, saláty zakápni olivovým olejem, ke smažení použij řepkový a místo másla si na chleba namaž avokádo – nezapomínej na ořechy, konopná či lněná semínka.

Pestrá strava a pohyb, to je lék na všechno. S On-line Gymem získáš slevu 700 Kč na jídelníček na míru. Makej s námi 🙂