On-line Gym přináší

Jak moc alkohol zamává s dietou?

Alkohol v dietě je hodně kontroverzní téma. Jsou totiž lidé, kteří se ho vzdát nechtějí, nebo nedokáží, přesto že ve zdravém životním stylu by opravdu neměl co dělat. Opravdu se nic nestane, když si dám „jedno“? V jídle se přece malý hřích také odpouští. Není to ale úplně totéž, jelikož alkohol v těle vyvolává určité jiné nežádoucí procesy, než jídlo.

Nejde jen o kalorie

Ano, pokud započítáš kalorickou hodnotu jednoho piva, nebo dvojky vína do denního příjmu, z nutričního hlediska se nic nestane. Jenže alkohol má (na rozdíl od dortu nebo pizzy) mnoho dalších negativních účinků, než jen přibírání na váze, které skutečně mohou hubnutí značně narušit. U mužů například může způsobit úbytek testosteronu, který souvisí s růstem svalové tkáně a je jedním z hormonů, který se podílí na využívání tuku jako zdroje energie, tedy jeho spalování.  Takže pokud se trápíš myšlenkou, proč se ručička na váze zastavila, přestože se stravovacího i tréninkového plánu držíš zuby nehty, nejspíš jsme ti odpověděli.

Záleží na tvém cíli...

Alkohol dokáže ze svého života zcela vyškrtnout málokdo. Sedřeš ze sebe kůži na tréninku, ale večerní drink si už neodpustíš s tím, že se nemůže nic stát, když tak tvrdě dřeš. Ale špatná zpráva je, že i jedna sklenička většinou pohřbí tvoje celodenní snahy. A jedna nevinná víkendová party pak klidně i celotýdenní. 

Ztráta sebekontroly

Když přehlédneme kalorie a hladinu testosteronu, dalším problém nastává s účinkem na naše chutě a zábrany. Většinou při požití alkoholu povolíme uzdu i konzumaci chipsů, tyčinek, pražených oříšků, chlebíčků, z „vegetariánů“ a „veganů“ se rázem stávají krvelační masožravci. Říkáš si, že to zítra napravíš, jenže další nežádoucí účinky přichází právě den poté, kdy alkohol (kocovina) způsobuje, že máme jiné chutě než za normálního režimu a opět máš tendenci „prasit“. 

Možná tě napadne, že to druhý den vycvičíš. Jenže alkohol zvyšuje tělesnou teplotu, stejně tak jako fyzická aktivita, která pak v této kombinaci může způsobit přehřátí organismu. Kromě toho samotné zpracování alkoholu je pro tělo obrovsky náročnou činností. Spojená je s ním i dehydratace, která hubnutí také brání. Jak jistě víš, odbourávání alkoholu je úkolem především jater, která mají mimo jiné na starost i odbourávání tuků, které je ovšem za oxidací alkoholu až druhé v pořadí. Tím pádem se hubnutí značně zpomaluje, ne-li zastavuje.

Důležitá fakta o hubnutí a alkoholu

Alkohol obsahuje vysoké množství prázdných kalorií, tzn. má vysokou energetickou hodnotu, ale žádné živiny

1 gram alkoholu obsahuje 7 kcal

Přijatá energie z alkoholu se většinou ukládá ve formě tuků

Negativně narušuje stravovací i tréninkový režim

Potlačuje odbourávání tuků v játrech, tedy i hubnutí

Narušuje zpracování živin v játrech, hlavně bílkovin, které se pak nemohou správně syntetizovat

Způsobuje dehydrataci, zvýšenou tělesnou teplotu, riziko přehřátí organismu při následné fyzické aktivitě

Může narušovat růst svalové tkáně

Změny v krevním tlaku, srdeční činnosti, odumírají nervové buňky

Zhoršuje vstřebávání vitamínů A, D, E, K, B1, B6 a dále zinku a železa
nese zvýšené riziko vážných onemocnění především trávicího traktu (hrtanu, pankreatu, tlustého střeva,..), v horších případech cirhóza, selhání jater

 

A co pozitivní účinky?

Když to bez skleničky nezvládneš a současně ti záleží na tvojí formě, drž se maximálně a jedině vína, a to v malém množství a ideálně v podobě vinného střiku. Na tvrdý alkohol zapomeň úplně, o to víc v kombinaci se slazenými sycenými nápoji typu Morgan&Cola atd. Je pravda, že 2 dcl vína dokáží prokazatelně působit i příznivě. Ale! Ve striktním dietním režimu nemá alkohol opravdu co dělat, a zbytečně Tě obírá o vydřené výsledky z tréninku a stravy. Ve fázi, kdy si váhu i formu jen udržuješ 1-2 skleničky týdně neuškodí. Všeho ale s mírou, není cheat day, jako cheat day.

 

Cvičit a sem tam si dát skleničku je v pohodě. Ale co teprve necvičit a pít? To je cesta do pekel...